TV tipy: Fantom Opery podstoupil zkoušku umění a stal se z nuly hrdinou

Vydáno: 01.09.2023 07:30 - Vratislav Šálek | foto: Pinterest

Prázdniny jsou definitivně pryč a televize lákají diváky především na premiérovou původní seriálovou tvorbu a filmy odsouvají na okraj zájmu. Torzo naší nabídky tak v přehršli repríz tvoří pouhopouhé čtyři tipy.
Fantom Opery (The Phantom of the Opera) (neděle 3. 9., ČT art, 20.15 - 22.30 / úterý 5. 9., 23.50 - 02.10)

Plakát filmu Fantom Opery / The Phantom of the Opera
© IMDb
Brzy dvě dekády starý romantický muzikál je poctou jeho předchozím verzím a pochopitelně vychází z knižní předlohy Gastona Lerouxe. Režisér a spoluscenárista Joel Schumacher ho ale pojal hodně osobitě a zcela záměrně teatrálně, takže divadelnost je z něj cítit víc, než by si divák asi přál. Atmosféra je nicméně velmi dobrá, kamera s výpravou se dokonce dočkaly nominace na Oscara, kostýmy jsou opulentní a také tempo je poměrně svižné. Hudební čísla jsou nicméně většinou kýčovitá a mají zvláštní choreografii, zachraňuje je ale pochopitelně excelentní hudba Andrewa Lloyda Webbera. Samotný příběh pak je překvapivě osekaný a přílíš nefunguje, navíc je v něm hodně "přechodových" scén, které jsou vizuálně vytříbené, ve své podstatě ale zbytečné. V titulních rolích se sešli výborná Emmy Rossum a trochu toporný Gerard Butler, jehož zpěv je spíše jakýmsi řevem, dále se pak objeví Patrick WilsonMiranda RichardsonMinnie Driver nebo Ciarán Hinds. Jen ta stopáž měla být o něco kratší. Tip pro milovníky muzikálů. 

Zajímavost: Maskování Butlera zabralo denně čtyři hodiny.

Oficiální trailer filmu Fantom Opery / The Phantom of the Opera

Pravidla neplatí (Rules Don’t Apply) (středa 6. 9., Nova Cinema, 13.20 - 15.55 / čtvrtek 7. 9., 10.50 - 13.25)

Plakát filmu Pravidla neplatí / Rules Don't Apply
© Facebook tvůrce
Sedm let starý počin u nás není moc známý a je hodnocen vesměs průměrně, na zahraničních databázích je na tom ovšem o dost lépe. Režisér a scenárista Warren Beatty v něm nemile překvapí poněkud unylým a nevýrazným příběhem, který přitom vychází z reality, a jediné, co v něm funguje bez větších problémů, je romantická linie. Dobová atmosféra je ale jinak velmi dobrá, výprava obstojná, jen tempo je zbytečně pomalé a tvůrce klade důraz na zvláštní a bezvýznamné momenty, kterých je tu až přespříliš. Hodně toho pak zachraňují solidní hudební složka a obsazení, v němž se krom samotného režiséra sešli třeba Lily CollinsAlden EhrenreichMatthew BroderickMartin SheenEd Harris nebo Taissa Farmiga. Škoda jen, že stopáž není o něco kratší, protože pak by to celé mohlo být o něco svižnější, kompaktnější a přece jen snesitelnější. Neznámý tip. 

Zajímavost: Beatty připravoval film o Howardu Hughesovi od roku 1973.

Oficiální trailer filmu Pravidla neplatí / Rules Don’t Apply

Z nuly hrdinou (The New Guy) (středa 6. 9., Paramount Network, 20.00 - 21.55)

Plakát filmu Z nuly hrdinou / The New Guy
© IMDb
Komedie z počátku milénia je v našich končinách hodnocená o něco hůře než v zámoří, což je dáno typicky americkým humorem, který ne každý snese. Debutující Ed Decter, pro něhož jde dosud o jediný počin, v ní toho moc neřešil a spolehl se na otřepaný příběhový koncept, který je plný klišé, předvídatelný a nikoho nepřekvapí. Stěžejní jsou právě vtipy, které jsou nevyrovnané, protože na jeden výborný až geniální připadá hned několik prvoplánových a trapných. Tempo je ale naštěstí svižné, stopáž natolik střídmá a kadence různých vtípků tak velká, že si divák vše pořádně uvědomí až zpětně. Snímek navíc funguje ve druhém plánu, v němž si střílí ze slavných filmů, k nimž odkazuje, je částečně satirický a chybět nesmí ani spousty cameo rolí. Hlavní roli ztvárnil D. J. Qualls, jenž je uvěřitelnější v poloze naprostého loosera a jeho proměna v hrdinu není úplně důvěryhodná, čímž pochopitelně trpí celá druhá polovina. Zdatně mu pak sekundují třeba Eliza Dushku nebo Zooey Deschanel. Tip, který není pro každého.

Zajímavost: Mnoho scén vzniklo improvizací. 

Originální trailer filmu Z nuly hrdinou / The New Guy

Zkouška umění (středa 6. 9., ČT art, 20.15 - 22.00)

Plakát filmu  / Zkouška umění
© CSFD
Loni měl premiéru nenápadný český dokument, který ale patří k tomu nejzábavnějšímu, co v uplynulém roce vzniklo napříč žánry. Režijní a scenáristická dvojice Adéla Komrzý a Tomáš Bojar v něm víceméně jen "nechala běžet kameru" a zaznamenala realitu toho, jak vypadají příjímací řízení na uměleckou vysokou školu. Vznikl z toho extrémně vtipný observační počin, který na jednu stranu potvrdí ta největší klišé, která si o umělcích veřejnost myslí, na tu druhou ale odhaluje, že hodnotit jakékoli umělecké dílo tabulkovým hodnocením je prakticky nemožné, silně individuální a vznikají z toho jen a pouze tragikomické momenty. Oba tvůrci navíc nikoho nesoudí, nezesměšňují a nekarikují, čímž nechávají vyniknout bizarnost všech osobností a situací. Extrémně vtipný tip, který možná mnohým vezme iluze o studiích na podobném typu škol.  

Zajímavost: Zkoušky zachycené ve filmu proběhly v roce 2019.

Originální trailer filmu Zkouška umění


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY