Festivalové ozvěny: Měsíc Kalevaly začal

Vydáno: 11.03.2015 18:00 - Roman Kotvald | foto: facebook tvůrce

Festival přiblíží finský epos Kalevala z mnoha neotřelých úhlů – odborná konference se zaměří na kalevalské inspirace i interpretace a tři filmové projekce představí nejslavnější adaptace eposu na stříbrném plátně.
Skandinávský dům u příležitosti výročí finského národního eposu Kalevala – 180 let od jejího prvního vydání roku 1835 – a výročí 150 let od narození "kalevalských umělců" hudebního skladatele Jeana Sibelia a malíře Akseliho Gallena-Kallely pořádá netradiční festival Měsíc Kalevaly.

Programově zajímavá nabídka festivalu obsahuje kromě projekcí i přednášku, konferenci, večer finské lyriky, či vernisáž. Podrobnější přehled festivalu naleznete na webových stránkách zde, my si zde představíme totiž „jen“ filmovou sekci.

Promítané filmy jsou adaptacemi Kalevaly nebo z ní čerpají výraznou inspiraci. Na plátně kina Evald se objeví legendární finsko-sovětský snímek Sampo (1959), část proslulé televizní série Doba železná (1982), která zobrazuje soupeření kalevalských hrdinů o Pannu Pohjolanku, a z moderní kinematografie pak snímek Nefritový válečník (2006), jenž kombinuje kalevalskou látku s dálnovýchodními legendami.

Rozpis projekcí:

12. 3. 19:00 Kino Evald (Národní 28, Praha 1) Nefritový válečník
20. 3. 19:00 Kino Evald (Národní 28, Praha 1) Sampo
26. 3. 19:00 Kino Evald (Národní 28, Praha 1) Doba železná

Originální trailer filmu Nefritový válečník


NÁZORY

Vložit názor

Povinné položky jsou označeny hvězdičkou. E-mail je třeba pouze pokud budete chtít zasílat reakce a nebude zveřejněn.

Zasílat reakce e-mailem na vaši reakci, článek nebo nezasílat.

Antispam: * Napište první dvě písmena ze slova filmserver
Bez správné odpovědi na tuto otázku nebude názor přidán.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY